Industrieel interieur! De trend van sfeervol wonen.

Industrieel wonen, begonnen als woontrend en uitgegroeid tot een woonstijl die niet meer weg te denken is uit menig interieur. Industrieel wonen is leven in een stoer maar sfeervol huis dat open en ruimtelijk oogt. De industriële interieurstijl is gebaseerd op fabrieksgebouwen en interieurs uit de 19e en 20e eeuw. Vaak denk je bij een industrieel interieur dan ook snel aan een groot loft of grote open ruimte. Maar deze ruwe en pure stijl is in ieders huis te creëren wanneer gebruik wordt gemaakt van de juiste materialen, kleuren en meubels. Ik laat je zien hoe je deze industriële woonstijl toe kan passen in jouw interieur.

industrieel 1

Kleuren

Wanneer je jouw eigen huis wil omtoveren en er een industrieel tintje aan wil geven, is het makkelijk gebruik te maken van één basiskleur en vanuit daar te combineren met natuurlijk overlopende kleuren. In een industrieel interieur is het aan te raden om te kiezen voor een donkere en natuurlijke basiskleur. Denk hierbij aan grijs, zwart, bruin, wit en legergroen. Deze kleuren creëren onmiddellijk de pure uitstraling van jouw interieur. Grijs heeft in industriële interieurs vaak de overhand, dit komt goed uit want deze kleur is het makkelijkst te combineren met alle andere kleuren. Wanneer je bijvoorbeeld een grijze hoekbank als pronkstuk in je interieur plaatst kun je verder nog alle kanten op met de inrichting van je industriële leefruimte.

Go raw!

De focus moet liggen op metaal en staal. Metaal en staal zijn veelzijdige materialen die onmisbaar zijn in de industriële woonstijl. Ze zijn toepasbaar in meubels, trappen, deuren en zelfs in je accessoires. Om je interieur spannend te houden kun je deze materialen combineren met houten en leren elementen. Door de combinatie van deze materialen krijgt je woonruimte een sfeervolle uitstraling met een rauw randje.

industrieel 2

Typerend voor een industrieel uiterlijk is een bakstenen muur. Je kunt hem schilderen of gewoon lekker “baksteen” houden! Hoe dan ook geeft dit een extra rauwe touch aan je ruimte, geweldig toch? Nu kan ik me voorstellen dat het niet altijd even makkelijk is om een stenen muur te creëren. Uren hannesen met stenen is niet bepaald voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven zoals bijvoorbeeld behang met een baksteen-look of steenstrips. 

Less is more

Typerend voor een industriële stijl is een beperkt aantal opvallende meubels: less is more. Denk hierbij aan een eettafel als eye-catcher. De focus mag hierbij liggen op onafgewerkte meubels. Gaten en structuurverschillen in een houten tafelblad geven jouw interieur juist dat industriële rauwe tintje. Bij het kiezen van de perfecte tafel kun je weer letten op het combineren van materialen, denk hierbij aan metalen poten onder een houten tafelblad. Naast de tafel kun je ook kiezen om je bank het pronkstuk van je woning te maken. Mooi meegenomen, door het plaatsen van een beperkt aantal grote meubels oogt je woning meteen een stuk groter.

Kies producten met een optisch ruimtelijk uiterlijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een metalen op kast of een bank op hogere metalen poten. Hierdoor lijkt je kamer ruimtelijker en dit geeft meteen een extra mogelijkheid om de aandacht te leggen op de industriële details.

Industriële lampen

Aangezien industrieel wonen geïnspireerd wordt door oude fabriekspanden is het ophangen van fabriekslampen het meest voor de hand liggend. Fabriekslampen zijn grote, grove, stalen lampen die veel licht geven. Kenmerkend voor een fabriekslamp is de grote kap, welke vroeger in de fabrieken de gloeilamp moest beschermen. Om een robuustere sfeer te creëren kun je kiezen voor een industriële lamp in betonlook. Ga je liever voor een wat nonchalantere look? Dan kun je kiezen voor de welbekende peer lamp. Het is tof om deze peerlampjes als groep bij elkaar te hangen, bijvoorbeeld boven de eettafel of het aanrecht. Daarnaast kun je ook een leuk effect creëren door één enkele peerlamp boven een leeshoekje of je nachtkastje te hangen.

Enkele sfeervolle accessoires. Het mag nu wel duidelijk zijn, een industrieel interieur is ruig en rauw. Houd de basis ook zeker stoer maar vul het aan met een aantal (maar niet te veel) sfeervolle accessoires. Denk hierbij aan grofgehaakte kleden, kussens van bont en (grote) kandelaren. De meubels in een industrieel interieur bestaan altijd uit natuurlijke, donkere kleuren. Daarom is het leuk om in de accessoires een fel accent naar voren laten komen. Ook kun je kiezen voor wat leuke planten. Zo combineer jij deze industial style met urban jungle!

Tip: Dingen aan het plafond hangen bespaard veel ruimte en geeft een speels en stoer effect aan je kamer. Je kan bijvoorbeeld plantjes hangen, of een leuke hanglamp. Soms mag je best wat out of the box denken. Koop bijvoorbeeld een houten plankje en een groot touw. Zo maak jij gemakkelijk een schommel op de minimalistische manier.